Anke Ruzius, receptioniste 't Vondelhuys

Voor mensen die hier komen wonen, is dit het nieuwe thuis, meestal het laatste van hun leven. Het is belangrijk dat zij zich hier op hun plek en hun gemak voelen. Met persoonlijke aandacht helpen mijn collega's en ik de nieuwkomers bij het thuis raken. We geven ze antwoorden op vragen als: waar is de kapper? En wanneer is de winkel open? Ook willen wij gastvrijheid uitstralen naar familie en vrienden van bewoners, ze het gevoel geven dat ze welkom zijn door met raad en daad klaar te staan als ze ons nodig hebben.

Als receptioniste ben je toch een soort spin in het web. We begeleiden bezoekers naar de juiste plek, vooral de gesloten afdeling Bloemenhof is wel eens moeilijk te vinden. Is het lastig, dan lopen we toch gewoon even een stukje mee. Verder beantwoorden we telefoontjes, verspreiden we post en kranten, zorgen we dat pakjes en medicijnen op de juiste plek komen en houden we mutaties bij in geval van opname, vertrek en overlijden. En nog veel meer.

Is een bewoner overleden, dan zorgen we dat er bij vertrek van de overleden bewoner een tafeltje met een bloemstuk en de rouwkaart staat, bij de hoofdingang.  En lichten we iedereen in om op dat moment "voor wie dit wil" bij de uitgeleide aanwezig te zijn.  Dan gaan wij in een kring om de kist staan en nemen een moment van stilte.  Respect en aandacht vinden we heel belangrijk.

Anke Ruzius portret
Nieuws en verhalen van Oosterlengte